onsdag 11 mars 2009

Skötare mördad av patient den 19 maj 1972

Patient blev förgrymmad över extra medicin –
Knivmördade vårdare på S:ta Maria

Patienten säger att han ville hämnas därför att hans medicinering på fredagen (den 19 maj 1972, min anm.) hade ändrats. Så berättade helsingborgspolisen om den 32-åring, hemmahörande i ett samhälle utanför Helsingborg, men sedan 1959, dvs. i drygt 12 år, intagen på S:ta Maria sjukhus, som strax efter kl. 16 i går knivmördade en 30-årig vikarierande vårdare. 30-åringen, som var invandrare (född i Jugoslavien) och som efterlämnar hustru och ett 20 månader gammalt barn, föll offer för en serie knivhugg och när han i ambulans kom till kirurgintaget på Helsingborgs lasarett var han död eller döende. – När jag gick ronden i går fick jag veta att patienten verkat orolig. Därför ordinerade jag ett lugnande medel. I övrigt hade patientens medicinering inte ändrats, säger dr Lilly Földes-Solti till HD.

Dr Solti – som är överläkare på avdelning 33, där mordet skedde, besökte på fredagskvällen den mördades unga hustru.

- Jag befarade att hon var ensam i den här svåra situationen, men dessbättre befann sig släktingar hos henne, säger dr Solti och fortsätter:

- Det som hände kom synnerligen oväntat. 32-åringen har aldrig tidigare visat några våldstendenser. Han har hallucinerat, men aldrig företett tecken på aggressivitet mot personalen. Detta kom totalt chockartat.

Enligt en radiouppgift hade 32-åringen hotat med repressalier i och med att han ordinerats extra medicin. Detta har dr Solti dock ingen kännedom om.

Gärningen förövades inne i ett förrådsrum på avdelning 33, där 30-åringen arbetade. Kriminalpolisen var i går kväll återhållsam med detaljerna. Delvis förklarades detta med att endast ett s.k. 24:8 förhör – obligatoriskt anhållningsförhör – hållits med 32-åringen, vars psykiska tillstånd enligt läkare just nu inte tillåter något mera ingående samtal. Vilket slags kniv mannen använde och hur han kommit över vapnet är detaljer som polisen tills vidare inte släpper ut.

Mentalvårdaren har av allt att döma totalt överrumplats inne i linneförrådet. Patienten överföll honom med hugg i bröstkorgen, i ryggen och i ena låret. Två av avdelningens andra vårdare kom att bevittna slutskedet av överfallet men de hade ingen chans att hinna ingripa, säger man på kriminalpolisen.

Personer som haft med gärningsmannen att göra karakteriserar honom som i vanliga fall ”lugn och foglig”, och det lär också ha varit tal om att inom kort överföra honom till ett kronikerhem.

Kort tid
Mordet förövades alltså kort efter kl. 16. Ambulans kom snabbt till platsen och via radio anmodades lasarettspersonal att göra sig beredd på en blixtaktion. Den knivhuggne blödde när arbetskamrater kom till hans undsättning och det skulle snart visa sig att han var bortom all läkarhjälp.

Personal från kriminalpolisens vålds- och tekniska rotlar kom till sjukhuset strax före 16.30 och påbörjade utredningen. Mordet är det första i Helsingborg på flera år, det andra på sjukhuset inom loppet av knappt fyra år.

Den vikarierande vårdare som föll offer var bosatt på Tågaborg. Mannen hade enligt sjukhusets chefsläkare dr Sture Eklund arbetat på avdelningen endast kort tid. Han efterlämnar sannolikt anhöriga även i sitt hemland, anhöriga som ännu inte hunnit underrättats om tragedin.

Nyrenoverad
Endast manliga patienter vårdas på avdelning 33, som för övrigt är nyrenoverad – det arbetet var fullbordat strax efter påsk. Ett 20-tal manliga patienter vårdas på avdelningen. Den är sluten och låst. Vissa av de intagna har dock frigång. Efter vad som uppgavs i går kväll var så dock inte fallet med 32-åringen.

- På avdelningen vistas patienter som kan bli oroliga och där vårdas också en del nyintagna, berättar dr Eklund. Han fortsätter:

- Vi är givetvis allmänt bestörta över det som inträffat. Ännu har vi dock inte haft tid att diskutera knivdramat och de åtgärder som det eventuellt kan komma att föranleda.


Svårt skydda
Sjukvårdare Bengt Haggren är ordförande i S:ta Marias sjukvårdpersonals fackliga avdelning. Han säger till HD:

- Vi måste tyvärr vara beredda på att sådana här tragedier kan inträffa. Liknande händelser har för övrigt utspelats på andra sjukhus. Man får inte glömma att det rör sig om sjuka människor som ibland handlar impulsivt och i stark affekt. Det går inte att avvärja så plötsliga angrepp genom att utöka personalen. Det har endast effekt vid akuta oroligheter men inte när det här händer på några få ögonblick. Det är oftast oerhört svårt att förutse och förhindra ett sådant här utfall.

Dr Eklund instämmer: - I sådana här fall är det mycket svårt att skydda personalen.
Text: SVEN LARSSON
STEPHAN WAGNER

Fyra år sedan läkarmordet
Överläkare Thure Gyllerup vid S:ta Maria sjukhus sköts den 3 juli 1968 till döds av en 26-årig patient. Mannen förklarades av dåvarande Helsingborgs rådhusrätt säker till gärningen och påföljden blev sluten psykiatrisk vård. Ett år senare blev mördarens ungefär jämngamla hustru bragt om livet i sin bostad av den man i 40-årsåldern, som hon då sammanbodde med. 26-åringen satt då intagen för vård på ett sjukhus långt från hemorten.

Dr Gyllerup mördades med en kpist. Två salvor avlossades. De åstadkom fem skottsår, av vilka de dödande träffade läkarens hjärta och kroppspulsåder. Gärningen skedde utanför Gyllerups bostad inom sjukhusområdet. 26-åringen, som hade frigång, dök upp framför läkaren just då denne stigit av sin bil. Jag vill tala med doktorn, yttrade han. Läkaren svarade att han just då inte hade tid. I nästa ögonblick sköt 26-åringen.

De första dagarna efter mordet inträffade ett par utredningssensationer. Två andra patienter anhölls nämligen. De – speciellt den ene – var misstänkta för att ha deltagit i förberedelserna till gärningen. Chefsåklagaren Ankar åtalade också den mest misstänkte för anstiftan till mord, men rätten friade mannen.

Efter dådet flydde 26-åringen till sin lägenhet på Högaborg. Han greps efter blott några timmar. Det skedde helt odramatiskt – han gjorde inget motstånd.

I och med det som inträffade i går har alltså två av sjukhusets anställda bragts om livet av patienter inom en tidsrymd av mindre än fyra år.


VILL DU LÄSA OM RÄTTEGÅNG OCH DOM + MINA EGNA KOMMENTARER; LÄS BENGT SJÖSTRÖM: PANIK I PSYKIATRIN - EXEMPLET: RÄTTSPSYKIATRI, UTKOMMER I SLUTET AV APRIL 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar