fredag 6 mars 2009

Året var 1968 - datum: den 3 juli
Överläkare i Hälsingborg mördad
[1]
En man gripen efter jättestort pådrag av polis

Överläkare Thure Gyllerup vid S:ta Maria Sjukhus i Hälsingborg blev kl. 20.55 på onsdagskvällen mördad av en av sjukhusets patienter, en 26 årig man som sedan en vecka varit på rymmen. Gärningsmannen greps två timmar senare, sedan ett jättelikt polisuppbåd satts in i spaningarna. Mordet är helt uppklarat. Mannen har erkänt att han sköt dr Gyllerup med en stulen kulsprutepistol. Han avlossade troligen fyra skott,

Det kusliga dramat utspelades omedelbart utanför dr Gyllerups bostad inom sjukhusområdet. Dr Gyllerup hade i sin vita personbil kört fram till bostadshuset och parkerat. Inne i bostaden fanns hans hustru. Hon hörde makens bil bromsa in nere på gårdsplanen. I nästa ögonblick föll tre skott – tre, enligt vad hon uppgett – och då hon störtade fram till fönstret fick hon se en Volkswagen med en rivstart lämna platsen. Kvar stod makens bil och själv låg han skjuten på marken. Han var död.

Larmet till polisen kom mycket snabbt och blev signalen till ett pådrag som förmodligen är enastående för Hälsingborg. Medan täta klungor av människor som antingen hört skotten – uppenbarligen hade många gjort det – eller på annat sätt fått veta vad som skett, stod i alléer och gångar på sjukhuset, anlände de ena radiobilen resp. civila bilen efter den andra fullastade med radiopoliser, kriminalmän, polishundar. Men dramats slutliga fas kom inte att utspelas på sjukhuset utan i en lägenhet på Högaborg som tillhörde mördaren – eller i vart fall disponerades av denne och där han utan motstånd lät sig gripas av utsända mannar från radio polisen och skyddssektionen.

Redan kl. 23 kunde spaningsledningen meddela de pressmän som befann sig på sjukhuset att mördaren var fast och att han erkänt. Ett beundransvärt polisjobb ligger bakom. Det fanns redan från början indicier som talade åt visst håll. För en vecka sedan avvek två patienter från sjukhuset. Den ene är tidigare gripen men kamraten var på fri fot. Det är han som är gärningsmannen. Att ytterligare två patienter rymde så sent som i går kväll var en förvillande omständighet i början av jakten.

Strax före 22 fick polisen också veta hur gärningsmannen skaffat sitt vapen. Det hade han stulit i ett hemvärnsförråd. Anmälan kom vid den tidpunkten.

Mördaren har alltså försvunnit från brottsplatsen i en bil men den hittades inte vid hans bostad. Polisen hade emellertid gott hopp om att finna även den under nattens lopp. Man hade den uppfattningen att 26-åringen varit så pass meddelsam under de allra först förhören att han knappast skulle hålla inne med den uppgiften heller.

Vapnet påträffades också. Det har enligt uppgift kastats bort i ett buskage inom sjukhuset. De första undersökningarna tydde på att fyra kulor avfyrats.

Rättsläkare

I natt väntades också rättsläkare från Lund till brottsplatsen, som omedelbart avspärrades och hölls under sträng bevakning. även sedan mordet klarats upp och det stora pådraget upplösts.

Motivet är ännu höjt i dunkel. Det finns anledning gissa på hämndsyfte av något slag. Polisen var ännu sent i natt inte beredd att uttala sig på den punkten. Inte heller var det då klart om mördaren suttit kvar i bilen eller lämnat den när han sköt dr. Gyllerup.

Alltsamman skedde under några kusliga och nästan ofattbara timmar.

HD kom som första tidning vid 21.20-tiden. Tydligen hade ryktet om den ohyggliga händelsen spritt sig och alléerna upp till sjukhusets administrationsbyggnad var fyllda av folk som stod i täta klungor och lågmält diskuterade dramat. Redan då hade åtskilliga radiobilar anlänt, men det skulle bli betydligt flera.

Den fastighet där dr Gyllerup bodde ligger omedelbart till vänster om de s.k. portvaktstugorna vid sista busshållplatsen före sjukhusområdet. Dr. Gyllerup hade dock inte kört bussens väg utan via en kiosk öster om det väldiga sjukhusområdet, en grusväg som löper till höger om ett stort antal personalbostäder.

Mördaren flydde snabbt – spårades till Högaborg!
Flykt på ”omväg”

Inte heller torde mördaren ha lämnat platsen via ”portvaktstugorna”. Han har i stället, av allt att döma, inlett sin flykt västerut och upp mot en annan av vårdavdelningarna. Sedan är det oklart. Och till sjukhusets skog gränsar Kungshult. På något sätt har han i alla fall tagit sig till Högaborg och gjort det snabbt.

Fru Gyllerup var alltså långt ifrån ensam om att höra skotten. En grupp ungdomar, varav en ung sköterska och flera pojkar – hade t.ex. gjort det. De berättade för HD om den tomatröda personbil – Volkswagen – de sett försvinna i vådlig fart. Flera andra upplysningar gick ut på att bilen var blå.

I ett hörn stod två pojkar i 22-årsåldern. Visst hörde vi skotten, sade de frankt. Fast vi trodde det var en smällare. Sedan hörde vi farbröderna prata om blod och sånt.

På administrationsbyggnaden träffade HD sjukhusets båda nattsköterskor och en av de jourhavande läkarna. Sköterskorna hade då blivit förbjudna att gå sina rundor via sjukhusets stora kulvert som förbinder samtliga byggnader.

Det är heller ingen tvekan om att denna kulvert erbjudit gärningsmannen alla möjligheter till gömställen. För att inte tala om alla skogsområdena, även det som är beläget mot Sofiero till. Men han valde alltså att fly mot staden.

Personalen uppskakad

Sköterskorna var vid denna tidpunkt alldeles ovetande om överläkarens död. De blev djupt uppskakade när de fått veta vad som hänt. Dr Gyllerup var mycket omtyckt bland sin personal.

Ur polisbilarna trängde ljudet från polisradion där det ena anropet avlöste det andra. Polisen säger att de hade 40 man engagerade i jakten, men vi fick känslan av att detta inte räcker. Poliskommissarie Anders Attner var en av de första som infann sig. Även poliskommissarie Arvid Lundgren, polismästare Göte Friberg, f.d. kriminalkommissarie Malte Persson och chefsåklagare Sven Ankar – som i dag är åklagare mot en annan livsfarlig brottsling, Tibor Kovacs – anlände inom kort..

En mängd kriminalare hade budats i all hast och inom det avspärrade området undersökte kriminalteknikerna – däribland Owe Eklinder, sektionschef – den döda kroppen i det svaga skenet från billyktor och lampor från husfasaden.

Från Lund, Billesholm, Höganäs från flera håll än så hade polispersonal hämtats. Man hade också hunnit organisera skallgångskedja med hundar för att genomsöka den vidsträckta terrängen, när meddelandet om gripandet lämnades.

Men medan allt detta pågick satt hundratals bingospelare i sjukhusets festsal, inrymd i administrationsbyggnaden. Troligen visste de inget när de kl. 22.45 i ett lämmeltåg av bilar evakuerade sjukhusparken.

Det var i samma veva som skyddssektionens chef Herrmann Thorén och ett flertal andra polismän sökte upp 26-åringen i en helt annan ända av staden.

Även våldsrotels chef, kriminalinspektör Granström, hade tillkallats. Han hade fått bryta sin semester.

Sjukhuschefen Sture Eklund uppgavs också befinna sig på området men var inte anträffbar.

En patient

Dr. Gyllerup var överläkare på avdelning M 1, där flera hundra patienter vårdas. De är alla män och hemmahörande i Hälsingborg med omnejd. Såvitt vi vet har 26-åringen varit en av Gyllerups patienter.

På sjukhuset cirkulerade också uppgifter om att en anställd utsatts för pistolhot helt nyligen. Det kunde i natt inte bekräftas.

Det var också till en början med oklart var vapnet återfunnits men redan kort efter upptäckten kunde polisen berätta att dr. Gyllerup dödats med ett automatvapen. Under kvällen inflöt så uppgifterna om inbrottet i förrådet, k-piststölden och andra detaljer som fick pusslet att gå ihop.

Men innan man kommit så långt hade de som följde polisens göranden och låtanden på platsen fått se dem iföra sig skottsäkra västar och överhuvudtaget agera på ett sätt som gjorde tydligt att ingen möda skulle lämnas osparad för att oskadliggöra mördaren.

Tre snabba skott

- Dr Gyllerup hittades vid sidan om trappan, berättade kommissarie Attner vid 22-tiden. Man hörde tre snabba skott. Vad vi nu sysslar med är att plocka fram ”ögonvittnen” och andra som kan ge oss användbara tips.

En timme senare kunde herrarna Friberg, Attner, Lundgren och Persson om att man fått ett prov på hur snabbt alla tillgängliga resurser kan mobiliseras.

På något sätt erfor man en spökstämning där man stod och väntade. Mängder av människor och bilar men en tystand som man kunde ta på. Alléträdens lövverk var alldeles stilla. Det tedde sig alldeles obegripligt att bingospel med glam och stoj kunde pågå bara en bit från brottsplatsen.

Strax efter kl. 23 tömdes området alltså på bilar och folk. Chefsåklagaren och kommissarie Attner m. fl. for till polisstationen. Förhören väntas helt klarlägga bakgrunden till onsdagskvällens hemska dåd.

Morddramat minut för minut

Efter knappt två timmars dramatiska spaningar lyckades polisen gripa dr Gyllerups mördare. Mordet förövades 20.55 och redan en kvart senare var ett stort polisuppbåd på jakt efter mördaren. Denne greps i sin bostad vid 23-tiden och erkände dådet. Här följer dramat minut för minut:

Klockan 21.10: Alla polisbilar uppmanas att spana efter en blå Volkswagen med ett så gott som okänt registreringsnummer. Föraren har skjutit en person i Hälsingborg med 3-4 skott. Han är beväpnad med ett automatvapen. Spaningarna leds från en polisbil av kommissarie Attner.

21.20: Kustbevakningen i Glumslöv meddelar att en bil svarande mot beskrivningen upptäcks på väg söderut på motorvägen. Bilen kollas av landskronapolisen, men har ingenting med mordet att göra.

21.45: Spaningsledningen rekvirerar mer folk. All tillgänglig personal sätts in – även polismän som för tillfället inte är i tjänst. Från Lund utgår en hundbuss för att delta i spaningarna.

21.50: En efterlysning från S:ta Maria sjukhus. Två patienter har avvikit – den ena klockan 20.30 och den andre klockan 21.00. Båda männen söks av spaningsuppbådet. Det visar sig senare att ingen av dem är inblandad i dramat.

21.53: Polisens reception får in en anmälan om att en kpist från ett vapenförråd i staden. Vapnet kan sättas i samband med mordet. En bestämd person misstänks för vapenstölden.

22.00: Man konstaterar att vapentjuven också lag beslag på nycklarna till vapenförrådet. En polispatrull måste dirigeras dit för att förhindra ytterligare stölder av vapen och ammunition.

22.25: En polispatrull får order att köra till den adress i staden där man misstänker att vapentjuven kan hålla till. På övriga platser fortsätter spaningarna med oförminskad aktivitet.

22.30: Fotografier av den misstänkte distribueras.

22.50: Den utsända polispatrullen griper den man som misstänks för vapenstölden. Han fanns i den aktuella lägenheten. Inga vapen påträffas vid en första besiktning. Övriga spaningar fortsätter med hjälp från flera håll; bl. a. har ljungbypolisen upprättat en vägspärr vid Markaryd. Den gripne nekar till att ha något med vapenstölden att göra.

23.02: Kpisten påträffas. Mannen erkänner dådet. Spaningarna avblåses.
SLON

Thure Gyllerup

Överläkare Thure Gyllerup var född 1908, den 26 december. Han avlade studentexamen i Lund 1927, blev medicine kandidat 1935 och med. lic. 1943. Han tjänstgjorde som extra läkare vid S:ta Maria sjukhus 1938-1941, var assisterande läkare vid Lunds lasaretts medicinska klinik 1942 och därefter extra läkare vid Umedalens sjukhus. Därpå återvände han till Lunds lasaretts medicinska avdelning 1943, varpå han de följande åren var dels knuten till Malmö centralfängelses sinnessjukavdelning, som biträdande läkare, dels underläkare vid Malmö allmänna sjukhus psykiatriska klinik. Under åren 1945-1950 var dr Gyllerup praktiserande läkare i Trelleborg, men blev de två senaste åren där, tillförordnad överläkare vid Malmö centralfängelses sinnessjukavdelning. 1950 tillträdde dr Gyllerup tjänsten som överläkare och chef vid Skarvik-Tallåsens skolhem och yrkesskola och denna befattning innehade han till 1951 då han blev förste läkare vid S:ta Maria sjukhus i Hälsingborg intill 1954. Efter diverse tjänster som t.f. överläkare vid Västa Ny sjukhus och Salberga och Umedalens sjukhus tillträdde dr Gyllerup tjänsten som överläkare vid Sidsjöns sjukhus rättspsykiatriska avdelning, en befattning som han innehade till 1958 då han blev överläkare och sjuhuschef vid Västra Marks sjukhus. Denna tjänst innehade han tills han 1961 tillträdde en biträdande överläkartjänst vid S:ta Maria sjukhus i Hälsingborg. 1964 förordnades dr Gyllerup till överläkare vid samma sjukhus.


Egen kommentar:

Den aktuella onsdagskvällen hade en kompis (Ahmed Lala) och jag efter – avslutat arbetspass kl. 18.00 – tagit en ”tura”, dvs. vi tog LB färjorna till Helsingör och åter. Jag drack en Tuborg. För att undvika ”ödet” körde vi på ”smågator” tillbaka till S:ta Maria sjukhus – bl.a. genom Pålsjö skog. När vi väl passerat krematoriet mötte vi det vi inte ville möta – en polisbil. Några hundra meter mötte vi ytterligare en polisbil! När vi slutligen körde mellan portvaktstugorna, körde vi in i ett ”hav” av polisbilar och poliser. Tanken om ”snutnoja” låg nära till hands, men en polisman informerade oss om att stanna i bilen, då någon med vapen kunde gå ”lös”. Vi såg intill Gyllerups trappa att man lagt ett lakan över en person. Snart nog fick vi veta att dr. Gyllerup blivit skjuten. Vi satt ca en timme i bilen, och hörde via polisradio att faran blåstes över vid 23.00-tiden. Reportaget från Helsingborgs Dagblad ovan kan således anses innehålla fullständig riktighet – dock behövs några kompletteringar. Jag följer därför upp reportagen i samma tidning fredagen den 5 juli 1968 i nästa kapitel, för att därefter citera dom.

Mördaren ville hämnas – hade ej fått permission[2]

Mördaren ville hämnas för att överläkaren vägrat honom begärd permission. Av allt att döma har han också fört en fullständig utskrivning på tal, men detta har läkaren långt mindre kunnat tillåta.[3] Här ligger motivet till dramat på S:ta Maria sjukhus. 26-årige förrymde patienten Nils Ove Gustavsson hade, säger chefsåklagare, Sven Ankar till HD, fattat antipati mot dr Gyllerup av dessa anledningar. Det sade han vid de första förhören och det höll han fast vid då de återupptogs på torsdagseftermiddagen, sedan 26-åringen fått vila till kl. 15. Chefsåklagaren har inträtt som förundersökningsledare och anhållit Gustavsson som misstänkt för mord. Mördaren är tidigare dömd bl. a. för inbrott i en vapenaffär, och polisen gjorde stora ansträngningar för att finna honom sedan sjukhuset slagit larm om rymningen för 10 dagar sedan.

Man sökte i den lägenhet vid Södra Stenbocksgatan, som Gustavsson bebott och där han slutligen hittades efter dådet. Där befann sig även hans hustru. Hon var påverkad av tabletter. Chefsåklagaren berättar att Gustavsson själv företedde påverkan av alkohol som av Librium, ett medel mot dåliga nerver.[4] Sprit hade han medfört hem.

Bevisningen mot gärningsmannen torde vara fullständig. Även om han mot förmodan återtar bekännelsen, har polisen bindande fakta i form av fingeravtryck på kpisten och i den stulna bilen.

Mannen var på torsdagsmorgonen inte i sådan kondition att förhören genast kunde sättas igång. Läkare ordinerade lugnande medel, och Gustavsson fick vila till kl. 15 då kriminalinspektör Erik Granström återupptog förhöret.

Mordvapnet hade Gustavsson anskaffat på så sätt att han lyckats stjäla nycklarna till en hemvärnsförrådsvaktmästares bostad i Hälsingborg. Han har själv varit hemvärnsman och kände väl den man han bestal.

Gustavsson hade på onsdagen letat sig till förrådet på Fredriksdal. Där gick hans gamla bekant och klippte gräs med kavajen avhängd i närheten. De båda kom i samspråk. Vaktmästaren hade då ingen aning om att 26-åringen var på rymmen från ett sjukhus.

Men när han efter samtalet vände ryggen till passade Gustavsson på att stjäla nyckelknippan i kavajen.

Gustavsson begav sig till hemvärnsmannens hem, låste upp och stal kpisten och 36 skott, en utrustning som varje hemvärnsman ska förvara. Dessförinnan hade han förövat inbrottet i det aktuella förrådet. Tillvägagångssättet: han borrade sig in i förrådets golv, åstadkom ett stort, rektangulärt hål och kröp in. Han har sedan även sågat sig vidare genom plåtbeslagen på en inre dörr. Här kom han sedan över den kpist utan pipa, som polisen fann på vinden i den fastighet där han bodde och där även mordvapnet anträffades i en väska på vinden.

Möjligen har han tagit sig in i hemvärnsmannens lägenhet enbart för att få tag i en pistolpipa, men utdelningen blev i så fall större än han väntat sig.

Tre ”heta” namn
Gustavsson var en av de tre rymmare som omedelbart efter mordlarmet i högsta grad tilldrog sig spaningsledningens intresse. De två övriga hade avvikit från sjukhuset samma kväll, Gustavsson 10 dagar tidigare i sällskap med en annan patient, vilken togs om hand av en vårdare efter 3 dagar.

– I samband med denna rymning antyddes att Gustavsson visat en pistol för en av sjukhusets sköterskor, berättar poliskommissarie Anders Attner. Det kunde vara en luftpistol eller en plastattrapp. Vi fick veta att de här två stått och samtalat med en flicka, då de av sköterskan blivit tillsagda att återgå till sina avdelningar. Hon uppgav för oss, att Gustavsson viftat med den här tingesten, samtidigt som han yttrat något skämtsamt om att hon själv skulle gå till sitt. Hon önskade dock inte göra en formell anmälan om händelsen.

– Men vi kände alltså väl till, att 26-åringen tillhört hemvärnet och överhuvudtaget visat intresse för vapen. Och inte minst; att han nyligen stod åtalad för flera brott, däribland inbrott i Sport- och vapenmagasinet. Då det förelåg anledning befara att han förfogade över vapen hemma, kollade vi självfallet på detta stadium bostaden, men han var inte där och inga vapen syntes till.


Utan körkort
– Med allt detta i minnet var det naturligt att Gustavssons namn kom i förgrunden, då vi inledde mordspaningarna. Så fick vi ett konfunderande besked. Ytterligare två hade rymt. Ingen av de här nämnda hade bil, och för Gustavssons del vidkommande saknade han dessutom körkort. Men han hade observerats köra någon gång i alla fall. Vi beslöt åka till bostaden på Högaborg. – Och just då nåddes vi av meddelandet att en k-pist stulits vid förrådet – som det då sades – varför aktiviteten blev än intensivare. En manstark styrka, väl rustad – tillgång fanns till kpist – deltog när vi sökte upp Gustavssons bostad.

(I förbigående sagt: De korrigerar sin uppgift om att denna styrka enbart bestod av ordningspolis och skyddssektionsfolk. Två från kriminalen medverkade, och det i hög grad.)

Luftpistolen vi nyss nämnde återfanns i lägenheten med de verkliga vapnen – som sagt på vinden.

Även den blå Volkswagen, som Gustavsson samma dag tillgripit vid Pärlan, anträffades på en gata nära ”hans egen”.

Rivstarten
Dr Gyllerup hade, när han mördades, i 20 minuter varit ute ett ärende vid sjukhusets kiosk. Tre vittnen har sett mördarens bil följa efter Gyllerups mot dennes bostad. Läkarens hustru Greta hörde bilmotorn slås ifrån och gick för att möta sin man. Innan hon hann ut small några skott i tät följd, varefter hon fick höra en bil rivstarta. Men den var försvunnen då hon kom ut. Först nere på gårdsplanen upptäckte hon mannens kropp intill trappan, skymd av ett räcke.

Brottsplatsundersökningen visade att fem skott avfyrats ur k-pisten, varav fyra träffat offret. Minst två därav – ett i hjärtat -, var omedelbart dödande. Gustavsson hade lämnat bilen och gått ett femtontal meter mot läkaren, som just då stigit ur.

Innan någon hunnit ingripa var folkvagnen borta. Ett halvt dussin tomhylsor låg på marken nära brottsplatsen.

Inte våld, men …
Ove Gustavsson var inte beryktad för våldstendenser. Men han betecknades som en avancerad egendomsförbrytare. I början av maj dömde Hälsingborgs rådhusrätt honom för delaktighet i inbrott bl. a. i Sport och vapenmagasinet samt Wigart & Co. Domslutet blev – efter läkarundersökning – sluten psykiatrisk vård. Mannen intogs på S:ta Maria sjukhus, där dr Gyllerup blev hans läkare och enligt uppgift också tog sig an Gustavssons fall med stor omsorg.

Ändå kom hälsingborgaren, som kallade sig TV-tekniker men gick arbetslös, vid tiden för de förra brotten, på kant med sin läkare och började hysa agg mot denne – som fann hans permissionsbegäran alltför tidig – när han inte fick som han ville. 26-åringen har ansetts rätt sansad i normala fall, men med en tydlig benägenhet att tappa omdömet, när han förtärt sprit eller knark.

Så iscensattes rymningen. Vad man vet har Gustavsson och medrymmaren inte tidigare haft något samröre. Vid ett tillfälle misstänkte man att rymmarna låg och tryckte i en gammal lada, och spaningarna bedrevs även där.

Häktningsframställning väntas inlämnad till rådhusrätten på måndag.
SLON
[1] Helsingborgs Dagblad Torsdagen den 4 juli 1968
[2] Helsingborgs Dagblad den 5 juli 1968
[3] Med facit i hand kan permission/utskrivning ha ansetts olämplig. Pat var de facto direkt farlig (min kommentar). Om vi inte haft de stora institutionerna, hade kanske förloppet blivit något helt annorlunda.
[4] En bensodiazepin som inte längre saluförs. En tid påstods det att Librium skulle göra speciellt psykopater mindre aggressiva. Några styrkta vetenskapliga belägg fanns dock inte. Min kommentar.

HUR GICK DET SEDAN? RÄTTEGÅNGARNA? HUR FÖLL DOMARNA? GÄRNINGSMÄNNENS ÖDEN? LÄS BENGT SJÖSTRÖM: PANIK I PSYKIATRIN - EXEMPLET: RÄTTSPSYKIATRI, UTKOMMER SOM BOK I SLUTET AV APRIL 2009!

1 kommentar:

  1. Mycket intressant läsning!
    Jag undrar ifall du har bilder på Hälsingborgs Hospital och vet mer om hur det egentligen stod till innanför murarna?

    Maila gärna!

    andiiie@hotmail.com!

    SvaraRadera